I Sekcja Nadzoru Przeciwepidemicznego:

Formularz zgłoszenia:

  1. Pobierz niepożądanego odczynu po szczepieniu BCG (p/gruźlicy)
  2. Pobierz podejrzenia lub rozpoznania zakażenia lub choroby zakaźnej ZLK-1 [doc] [pdf]
  3. Pobierz podejrzenia lub rozpoznania gruźlicy ZLK-2 [doc] [pdf]
  4. Pobierz dodatniego wyniku badania laboratoryjnego potwierdzającego zakażenie HIV
  5. Pobierz Zapotrzebowanie na szczepionki [doc] [pdf]
  6. Pobierz Kwartalne sprawozdanie z obowiązkowych szczepień ochronnych
  7. Pobierz Tygodniowy/Dzienny meldunek MZ-55 [doc] [pdf]
  8. Pobierz Sprawozdanie z przeprowadzonych obowiązkowych szczepień ochronnych [doc] [pdf]

II Sekcja Higieny Komunalnej:


  1. Pobierz Wniosek o wydanie zezwolenia na ekshumację zwłok/szczątków [wer. 8]
  2. Pobierz Oświadczenie osoby uprawnionej Pobierz Oświadczenie osoby uprawnionej
  3. Pobierz Wniosek o wydanie zezwolenia na przewóz zwłok

III Sekcja Higieny Pracy:


  1. Pobierz Zgłoszenie podejrzenia choroby zawodowej
  2. Pobierz Skierowanie na badania w celu rozpoznania choroby zawodowej
  3. Pobierz Wykaz chorób zawodowych
  4. Pobierz Karta oceny narażenia zawodowego

IV Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:


  1. Pobierz Wniosek o zatwierdzenie i wpis
  2. Pobierz Wniosek o dokonanie zmian
  3. Pobierz Wniosek o wpis do rejestru
  4. Pobierz Wniosek o wykreślenie zakładu
  5. Pobierz Rozpoczęcie/prowadzenie działalności
  6. Pobierz Wymagania higieniczne/system HACCP
  7. Pobierz Zaktualizowany przewodnik do interpretowania przepisów art. 11,12, 14, 17, 18, 19 i 20 Rozporządzenia nr 178/2002 PE i Rady ustanawiajacego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (traceability, odpowiedzialność przedsiębiorców w zakresie bezpieczeństwa żywności, wycofywanie środków spożywczych z rynku oraz od konsumenta, informowanie konsumenta, powiadamianie w systemie RASFF, import żywności do Wspólnoty, eksport żywności ze Wspólnoty)
  8. Pobierz Zbiór wytycznych w zakresie wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP oraz ułatwień we wdrażaniu zasad HACCP w niektórych zakładach przedsiębiorstwach sektora spożywczego
  9. Pobierz Wytyczne dotyczące wykonania niektórych przepisów rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych
  10. Pobierz Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności
  11. Pobierz Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw
  12. Pobierz Wykaz przewodników oraz poradników Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i wdrażania zasad systemu HACCP
  13. Pobierz Dokument roboczy służb Komisji w sprawie interpretacji niektórych przepisów dotyczących elastyczności, przewidzianych w regulacjach prawnych w sprawie higieny
  14. Pobierz Kluczowe obowiązki przedsiębiorców żywnościowych i paszowych
  15. Pobierz Wytyczne w zakresie określenia limitów tolerancji dla składników odżywczych wymienionych na etykiecie
  16. Pobierz Wytyczne KE - Pytania i odpowiedzi dotyczące stosowania rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

V Sekcja Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej:


  1. Pobierz Formularz zgłoszenia IX Powiatowy Konkurs Małych Form Teatralnych
  2. Pobierz Regulamin IX Powiatowy Konkurs Małych Form Teatralnych

Stan Sanitarno-Epidemiologiczny Powiatu Człuchowskiego

Raport za rok 2018

Ocena Stanu Sanitarnego Powiatu Człuchowskiego w 2018 roku

Raport za rok 2015

Ocena Stanu Sanitarnego Powiatu Człuchowskiego w 2015 roku

Raport za rok 2015

Ocena Stanu Bezpieczeństwa Województwa Pomorskiego 2015